Dagars returrätt
Trustpilot
Trustpilot: Utmärkta omdömen
(+45) 66130049

Dykning och hög luftkonsumtion

Skapad den under

Så här förbättrar du din luftförbrukning under vattnet

Det är aldrig roligt när ditt dyk avbryts för att din dykkompanjons luft håller på att ta slut. Det är ännu mindre roligt när du är den dykkompanjonen. Vill du att din luft ska räcka en timme eller mer? Läs vidare för att få de knep som de bästa dykarna använder.

Först och främst måste du komma ihåg vad det innebär att få din luft att räcka. Du behöver inte nödvändigtvis att den ska räcka en timme, allt du behöver är att nå dina dekompressionsgränser. Till exempel är det bara 40 minuter för ett dyk på 20 meter (enligt PADI's RDP). Det kanske inte är möjligt att nå några av dessa gränser, men det ger dig en siffra att sträva efter.

Nästa, kom ihåg att hålla reda på din luftförbrukning i din loggbok. Även om du inte tar med dig din loggbok är det svårt att komma ihåg alla dina start- och slutnummer i huvudet på en dag med flera dyk. Ta något att skriva på, för det är omöjligt att bedöma dina framsteg utan någon form av skriftlig registrering. Dykdatorer gör det enkelt idag, eftersom de håller reda på din dyktid.

Så nu har du ett mål och en översikt över dina framsteg, här är några tips för att förbättra dina siffror!

Slappna av. Dykning är roligt. Du bör aldrig vara spänd eller slita ut dig själv under ett dyk.

Håll din andning regelbunden. Det låter uppenbart, men konstant andning förbättrar din luftförbrukning. Försök att vara medveten om du någonsin andas för snabbt, och påminn dig själv om att andas långsamt, räkna dina andetag om nödvändigt (in-2-3-4, ut-2-3-4-5-6-...).

Regelbunden motion. Jag kunde lista alla fördelar med detta, men vi är intresserade av luftförbrukning. Enkelt och enkelt, ju mer i form du är, desto bättre utnyttjar din kropp syre, och desto mer krävs det att få dig andfådd.

Sluta röka. Om vi bortser från att det troligen kommer att döda dig, påverkar rökning också din luftförbrukning. Rökning förstör dina lungor, vilket är dåligt för luftförbrukningen.

Yoga / Meditation. Dykning jämförs redan med meditation under vattnet. Jag tvivlar inte på att en stor del av det beror på att höra din andning genom regulatorn, vilket gör dig medveten om din andning. Att ha en regelbunden yoga- och/eller meditationspraxis lär dig medveten andning. Vem vet, det kan göra dig ännu mer kär i dykning. (som om det var möjligt!)

Använd snorkel på ytan. Oavsett om du simmar till en boj eller bara väntar på att din dykkompanjon ska komma ur båten, byt till snorkeln. Det finns ingen anledning att använda dyrbar luft när det finns gott om den över vågorna.

Uppnå neutral flytkraft. Korrekt viktning håller din kropp horisontell, minskar motståndet och sänker luftförbrukningen.

Använd en eller flera av dessa tips som passar dig för att förbättra din luftförbrukning och maximera din botten tid!

Dyk regelbundet med din dykklubb, då kommer din luftförbrukning säkert att minska :-)