Dagars returrätt
Trustpilot
Trustpilot: Utmärkta omdömen
(+45) 66130049

Har du någonsin funderat över hur din dykutrustning kom till?

Skapad den under

Har du någonsin funderat över hur din dykutrustning kom till? Teknologin och utrustningen som dykare använder idag är välkänd för oss alla. Du kommer att bli förvånad när du hör historierna om dykutrustningens ursprung.


Dykmasker: Dykmasker är en grundläggande del av utrustningen när man dyker. Du kan helt enkelt inte uppleva skönheten i den undervattensvärlden utan en mask. Visste du att det tidigaste exemplet på undervattensglasögon kan spåras tillbaka till 1300-talet? Perserna skar tunna skivor av sköldpaddsskal och polerade dem för att hitta värdefulla pärlor under vattnet. Ett par århundraden senare var dykare tvungna att bära en standarddykdräkt, även känd som kopparhjälmsutrustning. Du har kanske sett den dräkten jag hänvisar till, en stor dräkt med en metall dykhjälm. Synligheten ut ur den dräkten var extremt minimal eftersom dykare bara kunde se genom små, rutnätsliknande glasfönster. Idag tillverkas dykmasker med högkvalitativa linser och robusta konstruktioner som låter oss se tydligare och skyddar oss mer än någonsin en sköldpaddsskal kunde göra.

Snorklar: Där det finns en dykmask finns det en snorkel. Konceptet med snorkeln har inte förändrats under århundradena. I grund och botten är snorkeln en rörformig anordning som förbinder dykaren med den öppna luften. De tidigaste inspelningarna om snorkling kan spåras tillbaka till 3000 f.Kr. I Grekland skulle svampfiskare andas genom tunna, ihåliga rör för att samla svamp. Även om snorkelns koncept inte har förändrats har den förbättrats med funktioner som prioriterar komfort och upplevelse. Till exempel har en vanlig snorkel en flexibel slang och ett formsytt munstycke som redan är bekvämare än en hålstav. Andra funktioner inkluderar en stänkskydd, ett tömningsventil och du kan till och med få en snorkel i din favoritfärg.

Dykfenor: Visste du att det var Benjamin Franklin som kom på idén med fenor? Ja, samma president som finns på 100-dollar sedeln äras för att ha uppfunnit simfenor vid 11 års ålder.

Franklin älskade att simma från en ung ålder och undrade hur han kunde simma snabbare. Han skar ut två ovala träbitar och använde sandalremmar för att fästa dem på händerna. Han testade samma koncept med fotsulorna, men det fungerade inte. Som han snabbt förstod kommer kraften från toppen av fötterna, inte botten, när man simmar. Hans modell, träplattorna, ledde till den stora variationen av fenor vi har idag. Hans kärlek till simning resulterade i att han blev inskriven i International Swimming Hall of Fame 1968.

Dykertankar: Innan det fanns tankar fanns det dykarklockor. På 1500-talet demonstrerade två greker sin uppfinning av luftkammare för den spanska kejsaren. Uppfinnarna sänkte sig själva med ett tändt ljus inuti dykarklockan. När uppfinnarna och ljuset kom tillbaka utan att ha påverkats av vattnet började världen bygga vidare på denna upptäckt.

Kort därefter blev dykarklockan en luftbubbla som tillät fridykare att andas under vattenytan utan att behöva komma upp till ytan. Astronomen Edmond Halley förbättrade dykarklockan avsevärt genom att lägga till ett fönster och en extra lufttillförsel. Även om konceptet att ta ner luft under vattenytan inte har förändrats är dagens dykertankar mycket mindre, och tekniken har gjort det möjligt att bära detta livsstödssystem som en ryggsäck.

Dykvästar (BCD): På 1600-talet uppfann John Lethbridge "dykarmotorn". Detta var den första dykdräkten som inte var ansluten till en luftförsörjning. Dykaren skulle kliva in i en trä tunna och använda armhålen för att hämta värdefulla föremål från skeppsvrak. På samma sätt som en kranarm skulle dykaren sänkas ner till vraket, fylla sina armar med värdesaker och sedan hissas tillbaka på fartyget för att fylla på "dykarmotorns" luftförsörjning och upprepa processen. Den kontrollerade sänkningen och upphöjningen från "dykarmotorn" inspirerade dykvästarna (BCD). Istället för att använda ett taljssystem använder BCD:er vikter och luft för att dyka ner, stiga upp och bibehålla rätt djup under dykning.

Dykregulatorer: Dykarvärlden förändrades drastiskt 1926 när den första öppna kretsen för självständig dykutrustning uppfanns.

Detta var första gången i historien som en dykare kunde andas under vatten utan att vara ansluten till ytan. 16 år senare, 1942, gjorde Emile Gagnan och Jacques Cousteau uppfinningen kommersiell. Deras uppfinning gjorde det möjligt att andas på begäran och undvika manuella justeringar. De kallade det Aqua-Lung, och det var här dykregulatorn föddes. Denna uppfinning födde rekreationssdykning och gjorde det möjligt för dagens certifierade dykare att fritt utforska den undervattensvärlden.