Dagars returrätt
Trustpilot
Trustpilot: Utmärkta omdömen
(+45) 66130049

Värt att veta innan man ger sig ut på dykning med torrdräkt.

Skapad den under

Värt att veta innan man ger sig ut på dykning med torrdräkt.


Varför börja med det där med torrdräkt överhuvudtaget...?? Den mest uppenbara fördelen är att en torrdräkt håller dig torr - och med rätt val av innerfoder hjälper den dig att hålla dig varm. Men det finns några extra överväganden att tänka på innan du utrustar dig.

Din uppdriftskontroll kommer att vara annorlunda.

d7proiss_prebent_arms_small

Din torrdräkt kommer att ge dig ytterligare möjlighet att kontrollera flytkraften. Du kan tillföra luft till dräkten med hjälp av en manuellt betjänad inflatorventil - och släppa ut luft från dräkten genom en kombinerad automatisk och manuellt betjänad utluftningsventil.

Torrdräktsdykning är en färdighet som kräver träning, särskilt eftersom luften har mycket mer utrymme att röra sig på jämfört med en BCD. Det är också viktigt att ha rätt viktfördelning för att förhindra en uppstigning med fötterna först och/eller förlust av kontroll.

 

dry

Av säkerhetsskäl bör du fortsätta att dyka med BCD som backup och för att ha extra flytkraft när du är på ytan.

Du bör aldrig dyka i torrdräkt utan förutgående kurs - eventuellt PADI Dry Suit Specialty.

Alternativt - åtminstone genom en PADI-instruktör i en simbassäng - ha fått nödvändig introduktion / instruktion om dykning med torrdräkt.

Du kommer att kunna anpassa graden av isolering.

Torrdräkter isolerar betydligt bättre än våtdräkter. Du vill vanligtvis ha en isolering bestående av tre lager. Det innersta, närmast kroppen, samt ett tjockare, isolerande lager - och självklart en vattentät yttre "skal". Du reglerar lätt din temperatur genom att välja tjockleken på ditt innerlager. Alltså tjockleken på det isolerande lagret.

Du måste också välja rätt handskar för din dykning. Ju större termiskt skydd de ger - desto varmare de är - desto tjockare kommer de att vara, vilket ger dig mindre rörlighet och känsla i fingrarna. Du måste alltså se till att hitta rätt balans.

handsker

Dina manschetter är viktiga.

Hals- och handledsmanschetter bör vara vattentäta - utan att begränsa blodflödet. För tighta handledsmanschetter kan orsaka domningar, stickningar eller förlust av rörlighet i fingrar eller händer. En för tight halsmanschett kan göra dig yr eller dimmig och/eller ge dig huvudvärk. I extrema fall kan du tappa medvetandet. Genom att vara noggrann med att anpassa och sträcka/mjuka upp latexmanschetter innan användning kan du dock helt undvika dessa problem.

 

manchetter

 

Att kissa är mer komplicerat.

Dykare som använder torrdräkter under längre dyk är ofta intresserade av ett "Pee-valve" (kissventil)-system, som innehåller en könspecifik "samlingsenhet" plus en slang som leder urinen ut i det omgivande vattnet. Kissventiler låter enkla och lockande vid första anblicken, men de KAN också orsaka komplikationer, inklusive luft som tränger in i blåsan, urogenitala infektioner eller en tillstånd som kallas "genital squeeze". För att minimera din risk, använd ett balanserat kissventil-system med enkelriktade motventiler och kom ihåg att rengöra det noggrant efter varje användning. Vid kortare dyk väljer många dykare dock helt enkelt att hålla sig.

 

 

Din hud kan bli irriterad.

Manschetter (särskilt de gjorda av latex) kan irritera din hud. Dåliga monterings-/tätningssatser kan orsaka skavningar och mer sällan kan du få blåmärken på grund av ett problem som kallas "torrdräktssqueeze", vilket orsakas av att du inte fyller dragten med luft under nedstigningen. Om du har känslig hud kan du välja att använda manschetter eller tätningar av silikon eller neopren istället.

I Diving 2000 har vi ett brett utbud av torrdräkter från olika leverantörer.